Harangvillamosítás

A harangok elektronikus mozgatására rengeteg jó és kevésbé jó megoldás van. A harangozásnál a harangozó úgy húzza a harangokat, hogy a harang kötelén húz egy nagyot, majd hagyja, hogy a harang természetes módon lengjen. A következő ütemben újra húz rajta és megint hagyja lengni, s így tovább. Mi ezt a fajta harangmozgatási módot utánozzuk elektronikusan vezérelt elektromágnessel.

Sok helyen alkalmaznak motoros meghajtást, de ez bármilyen modern vezérléssel is, kényszermozgásra kényszeríti a harangot. Így könnyen előfordulhat, hogy rángatja a harangot, ezzel együtt rázza a harangvázat, sőt a harangtornyot is! Ez sem a harangnak, sem a toronynak nem tesz jót!

Mágneses harangmozgató szerkezet

Fő előnye hogy súrlódásmentesen képes nagy húzóerő kifejtésére, kíméletesen bánik a haranggal.
A mikrokontroller központú vezérlő elektronikának telepítéskor megtanítjuk az adott harang lengési idejét. Az elektronika harangozás közben folytonosan figyeli a harang mozgását és lengésidejét, így biztosítja az egyenletes harangszót. A program ügyel a húzómágnes épségére is, nem engedi túlmelegedni azt, így megvédi a hosszú harangszó miatti esetleges leégéstől.

Bekapcsolás után 5-10 ütem múlva megszólal a harang, ami egyenletesen szól. A mágnes induláskor nagyobbat húz, (gyorsító húzás), majd a harang megszólalásakor már csak az elveszett energiát kell pótolnia kisebb húzásokkal. Ez a szerkezet nagyon kíméletesen bánik a haranggal, a vázzal és a toronnyal is.

Természetesen ezt a kedvező hatást csak akkor tudja kifejteni a mágnes, ha a harang leng, ha a harangcsapágyak rendben vannak!
A golyóscsapágy felépítéséből adódóan nem jó hosszútávú megoldás, mert a csapágyban a tengely sosem fordul körbe. Ezáltal a golyók sem tudnak forogni az egyenletes kopás érdekében, így egyoldalúan kopik a csapágy. Ez kotyogáshoz, rosszabb esetben zsírozás hiányában szoruláshoz is vezethet, ami a villamosítást lehetetlenné teszi. Hosszútávra az általunk javasolt egyszerű megoldás az úgynevezett "homok" csapágy.

"Homok" csapágy

Felépítése, működése nagyon egyszerű. Elromlani nem tud. Legfőbb előnye, hogy nem igényel semmiféle karbantartást, zsírozni vagy olajozni kifejezetten tilos!
A harangtengely szabadon gurul a csapágyházban, úgy mint a vasúti kerék a sínen. Csak gördülési ellenállása van. Ezáltal a tengely kopása minimális, így megszorulni nem tud.

 

T/F: +36-1/4819-502 Mobil: +36-30/940-8223

kapcsolat@quasi-modo.hu

.: nyítóoldal :.
.: céginformáció :.
.: harangvillamosítás :.
.: programóra :.
.: toronyóra :.
.: padfűtés :.
.: énekszám-kijelző :.
.: dallamjáték, hangosítás :.
.: külföldi kapcsolataink :.
.: garancia :.
.: érdekességek :.
lap teteje