50 éves tapasztalattal.

Harang

100x100

Harangmechanika

Harangok jó mechanikus állapota elengedhetetlen a gépi harangozáshoz. Bármilyen mechanikus hiba vezethet a harangozás elmaradásához.
Fontos a csapágyak jó állapota a harang szabad lengéséhez. A megfelelő mechanikus állapot esetén a harangok nyelve szabadon lenghet, így semmiféle lekötés, megfogás nem szükséges.


Háromféle mechanikai felépítést különbözetünk meg:


Felülütős (repülős)


A harang tengelye a harang felett helyezkedik el. A magas forgáspont miatt a harang ütője a haranggal együtt mozog, a lengetés során fokozatosan felgyorsul és a nagy kilendítés során a harang szoknyájának felső felét üti meg. Ehhez nagy dinamuka, sok energia kell, a tartószerkezetet is jobban igénybe veszi. Több karbantartás, ellenőrzést igényel. Hazánkban egyre kevesebb ilyen felépítés található.


Alulütős (ejtős)


A harang tengelye lejjebb, ütő tengelyénél helyezkedik el, így harangozásnál a szoknya alsó részét kongatja. Ennek következtében kisebb a kilengés, kevesebb energia kell a harangozáshoz. A tartószerkezetet, a tornyot és a harangot is kevésbé terheli.


Nyelvlekötés


Vannak esetek mikor a mechanikus felépítés sem a felül-, sem az alulütősnek nem felel meg, a tengely a két megoldás között helyezkedik el. Ebben az esetben az ütő a haranggal együtt mozog, és sem felül, sem alul nem éri elé a harang szoknyáját.
Ritka esetben a gyenge mozgatórendszer nem képes a harangot a kellő lendületbe hozni, és az ütő szintén nem képes a szoknyát elérni.
Ezen esetekben születnek a ütő megfogására megoldások, ami az alulütős megoldást erőlteti.

100x100

Harangvillamosítás

A harangok elektronikus mozgatására rengeteg jó és kevésbé jó megoldás van.
Minden esetben fontos a jó mechanikus állapot, csak ez után érdemes a gépi megoldást választani a harangozásra.
Cégünk alapkiépítésben elektromágnes (szolenoid) alapú berendezéseket telepít. A húzóművek vezérlését mikroszámítógép központú elektronika szabályozza. A rendszer több húzási módba és teljesítményre állítható tág határok között. Az elektronika a húzómágnes állapotából olvassa vissza a harang mozgását, így mechanikus kapcsoló alkatrészeket nem tartalmaz. A vezérlés a harang mozgását figyelve kíméletesen bánik vele, harangozás után az elektronika a harangot lelassítja.
Vannak esetek mikor más megoldást kell alkamazni, ez lehet villanymotoros megoldás (német technológia), vagy a hely szüke miatt speciálisan kialakított ívelt húzóművek.
Mindig a harang és a hely adottságainak megfelelő megoldást választjuk, javasoljuk.

Quasi-Modo Kft. | kapcsolat@quasi-modo.hu | +36-30-940-8223