50 éves tapasztalattal.

Toronyóra:

100x100

Felújítás, kiépítés

Az évtizedekkel esetleg századokkal ezelőtt felszerelt régi szerkezeteket javítani nem érdemes, nem lehet. Így szükségszerűen a régi fogaskerekeket, tengelyeket cserélni kell. A mai kornak megfelelő lézer technikával kivágott fogaskerekek, oldallapok alkotják az új mechanikát és mikroszámítógép vezéreli a meghajtómotorokat.
A számlapokat és mutatókat is ellenőrizni, rossz állapotuk esetén cserélni kell. Az esztétikailag szép és hosszútávon az időjárásnak ellenálló anyag klasszikusan a tüzi-zománcozott számlap. De egyre inkább teret hódít a hasonlóan jó paraméterekkel rendelkező műanyag számlap. A számlap színe, formája és anyaga a megrendelő kívánsága ugyanúgy, mint a számok, a mutatók színe, formája és anyaga. A templomtorony adottságainak megfelelően általában kétféle megoldást szoktunk alkalmazni a számlapok mutatóinak meghajtására:

1: hagyományos egy motoros meghajtás, ahol egy központi osztóművön keresztül meghajtótengelyek hajtják a négy oldalon lévő mutatókat. Előnyös régi óraszerkezetek felújításakor.

2: önálló, saját vezérléssel ellátott osztómű. Olyan esetekben amikor az előbbi megoldás fizikailag nem megoldható, ott minden számlapra külön meghajtást telepítünk.

100x100

Kongatás

A toronyóra természetesen akkor teljes, ha üti a negyedeket kisebb és az egész órákat nagyobb harangon. Erre is többféle megoldás van. Általában a régi óraszerkezetek rendelkeztek kalapácsos kongatóval. Ezek állapotuktól függően felújíthatóak, elektronikus vezérléssel ellátva működtethetőek.
Sok helyen ezek a kongatók nagyon rossz állapotban vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Ilyenkor új kongató telepítése célszerű. Ez az általunk "pofozógép"-nek keresztelt elektromechankius kalapácsos kongató speciális rögzítésének köszönhetően, szinten minden helyre könnyen telepíthető.

100x100

Vezérlés

Fontos kérdés a toronyóra vezérlése. A legtöbb esetben a toronyóra egy komplett rendszer része, amiben a harangozásokat, a kongatási módokat, toronyzenét és egyéb kapcsolásokat a központi programóra kezel. Ebben az esetben erről a programóráról vezérelhető, állítható be minden szükséges paraméter.
Sok esetben egy önállóan járó szerkezet, ekkor műholdról a pontos idő alapján működik a toronyóra.

Quasi-Modo Kft. | kapcsolat@quasi-modo.hu | +36-30-940-8223