Toronyóra


Az évtizedekkel esetleg századokkal ezelőtt felszerelt régi szerkezeteket javítani nem érdemes, nem lehet. Így szükségszerűen a régi fogaskerekeket, tengelyeket cserélni kell. A mai kornak megfelelő lézer technikával kivágott fogaskerekek, oldallapok alkotják az új mechanikát és mikroszámítógép vezéreli a meghajtómotorokat.

A számlapokat és mutatókat is ellenőrizni, rossz állapotuk esetén cserélni kell. Az esztétikailag szép és hosszútávon az időjárásnak ellenálló anyag klasszikusan a tüzi-zománcozott számlap. De egyre inkább teret hódít a hasonlóan jó paraméterekkel rendelkező műanyag számlap. A számlap színe, formája és anyaga a megrendelő kívánsága ugyanúgy, mint a számok, a mutatók színe, formája és anyaga.
A templomtorony adottságainak megfelelően általában kétféle megoldást szoktunk alkalmazni a számlapok mutatóinak meghajtására:

1: hagyományos egy motoros meghajtás, ahol egy központi osztóművön keresztül meghajtótengelyek hajtják a mutatókat. Előnyös régi óraszerkezetek felújításakor.

Egy számlapos meghajtás (klikk a nagyításhoz)

2: önálló, saját vezérléssel ellátott osztómű. Olyan esetekben amikor az előbbi megoldás fizikailag nem megoldható, ott minden számlapra külön meghajtást telepítünk.


Kongató


A toronyóra természetesen akkor teljes ha üti a negyedeket és az egész órákat. Erre is többféle megoldás van. Általában a régi óraszerkezetek rendelkeztek kalapácsos kongatóval. Ezek állapotuktól függően felújíthatóak, elektronikus vezérléssel ellátva működtethetőek.

Sok helyen ezek a kongatók nagyon rossz állapotban vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Ilyenkor új kongató telepítése célszerű. Ez lehet az általunk "pofozógép"-nek keresztelt kalapácsos kongató. Speciális esetekben, mikor ez a harangváz kialakítása miatt nem fér el, akkor a "dugattyús" kongató. Ezt a szűk hely miatt a harangkoronára szereljük, így együtt leng a haranggal.

Dugattyús kongató (klikk a nagyításhoz)
"dugattyús kongató"

 

Tel: +36-26/336-409 Fax: +36-26/536-017 Mobil: +36-30/940-8223

kapcsolat@quasi-modo.hu

.: nyítóoldal :.
.: céginformáció :.
.: harangvillamosítás :.
.: programóra :.
.: toronyóra :.
.: padfűtés :.
.: énekszám-kijelző :.
.: dallamjáték, hangosítás :.
.: külföldi kapcsolataink :.
.: garancia :.
.: érdekességek :.
lap teteje